Hopp til innholdet

For å vedlikeholde og videreutvikle utrykningskompetansen er tjenestestedene pålagt å ha en intern instruks for dette etter utrykningsforskriftens §§ 36 og 37, og at dette skal foregå i forhold til type oppdrag og kjøretøy i utrykningsførerens tjeneste.

Havarikommisjonen har uttalt at for å oppfylle kravene i utrykningsforskriften §§36 og 37 skal dette foregå i vektklasse til store kjøretøy, og Arbeidstilsynet har vist til Arbeidsmiljøloven og dens krav til ivaretakelse av sikkerhet under trening og øvelse at kjøretøyet bør være utstyrt med ekstra pedalsett for instruktør.

Vi har for tiden 2 fullskala skolebrannbiler som tilfredsstiller krav til vektklasse og begge er utstyrt med ekstra pedalsett. Skolebrannbilene dekker hele landet etter oppsatt rute.

For de som kun kjører liten bil i sin tjeneste har vi også tilgang på 6 slike kjøretøy.

Svært mange brannvesen har valgt å bli med i denne ordningen, og vil da motta innkalling for lokal gjennomføring etter allerede avtalt plan og instruks.

Som deltaker i skolebrannbilen får du

  • Utarbeidelse av intern instruks jf. kravene i utrykningsforskriften
  • Utarbeidelse av plan for gjennomføring
  • Digital tilgang til sluttvurderingene etter gjennomføring, med eventuelle tilrådninger for oppfølging dersom det ikke er måloppnåelse etter uttalte vurderingskriterier. Ved tilrådning om oppfølging skal det foreligge konkret forslag senest to uker etter gjennomføring.
  • Digital tilgang til utløpsdatoer for førerkort og kompetansebevis
  • Oversikt over mannskaper ved tjenestestedet som har gjennomført Kode 160-kurs hos Utrykningsskolen/Haugesund Brannvesen, samt digital tilgang til opplæringskortet ved grunnopplæringen til den enkelte elev.
  • Digital mulighet å legge inn behovet for Kode 160-kurs – som i neste omgang brukes til planlegging av nye Kode 160-kurs
  • Hefte med kjøregårdsøvelser, samt dokumentasjonsdel for gjennomføring og egen vedlikeholdstrening av aktuelle kjøretøy utenom utrykningskjøringen
  • Praktisk gjennomføring av vedlikeholdstrening i utrykningskjøring – liten eller fullskala brannbil avhengig av behov/plan
  • Oppfølging og eventuell tilbakeføring som fører dersom et mannskap har vært innblandet i alvorlig ulykke med brannbil
  • Bistand til tjenestestedet dersom det har vært alvorlig ulykke med brannbil, med bl.a fremleggelse av underbyggende dokumentasjon på gjennomført vedlikeholdstrening.

Pris

Pr dag med kjøretøy og instruktør med inntil 4 personer i praktisk gjennomføring (08.00 – 16.00) lokalt hos de enkelte tjenestestedene: 18.720,- kr

Personell som har gjennomført Kode 160-opplæring gjennom Utrykningsskolen/Haugesund Brannvesen får også inkludert Fase 2, spesialisert del for brannbil når skolebrannbilen er i området. Skolebrannbilen tar seg av denne innkallingen som en forlengelse av Kode 160-kurset.

Gjennomføring

  • Forkurs
    Før deltakerne skal gjennomføre den praktiske kjøredagen er det lagt opp til et nettbasert forkurs med noen oppgaver som deltakerne skal jobbe litt med for å friske opp gammel teoretisk kunnskap.
  • Kartlegging
    Kandidatene blir kjent med skolebrannbilen og kjører en liten tur slik at instruktøren får et inntrykk av den enkeltes utgangspunkt.
  • Veiledning/instruksjon
    Etter at kartleggingsøkta er gjennomført klargjør instruktøren fokusområder før de neste kjøreøktene der instruktøren er mer aktiv og veileder og instruerer undertveis
  • Sluttvurdering
    Ved sluttvurdering gjennomfører den enkelte kandidat en selvstendig kjøretur der instruktøren gjør en vurdering opp mot gjeldende vurderingskriterier. Notatene legges inn i intranettet som tjenestestedet har tilgang til. Ved eventuelle tilrådninger legges dette frem for tjenesteleder som da tar stilling til om tilrådningene skal følges opp.

Egne kjøretøy

Ettersom Arbeidstilsynet har vært så tydelig på at kjøretøy som brukes til opplæring og trening bør være utstyrt med ekstra pedalsett med henvisning til AML ønsker vi ikke å sette verken oss selv eller tjenestestedene i en vanskelig situasjon dersom ulykke skulle inntreffe under trening.

Vi kan derfor ikke tilby å bruke tjenestedenes egne kjøretøy, noe som heller ikke har vært så ønskelig blant tjenestedene på grunn av sårbarheten for beredskapen.

Derimot støtter vi fullt ut Havarikommisjonens anbefaling om vedlikeholdstrening i egne kjøretøy utenom utrykning og vi har i den anledning utarbeidet kjøregårdsøvelser som også kan benyttes til dette.

Om skolebrannbilene må settes ut av drift for en periode, er det «bare» treningen som blir berørt og må forskyves, samt at øvingsbilen kan tas ut av sitt primære beredskapsområde for å kunne vurdere kandidatene i tråd med læringsmål og vurderingskriterier.